Mud, sweat en een trail

24 mei 2020
Het is al jaren geleden dat ik voor het eerst een koers van Mudsweatttrails liep. Dat was op de Utrechtse heuvelrug. Hoewel de intentie er wel was, kwam het er niet van om het nog eens te doen. Deze trails kenmerken zich dat ze van treinstation naar treinstation gaan en je loopt de afstand wanneer het jou uitkomt. En, ze lopen door fraaie natuurgebieden
Na de klok op het beginpunt en eindpunt te fotograferen is de rentijd een feit en kun je deze 2 foto’s uploaden naar de site. Aan het einde van het jaar is bekend wie de snelste tijd heeft gelopen en wie de winnaar van de loterij is geworden. IMG-20200524-WA0000 Beide krijgen een aardigheidje.
De trail die over de Sallandse heuvelrug gaat trekt geregeld mijn aandacht.IMG-20200524-WA0009~2 Maar de totale afstand Holten – Ommen is meer dan 40 kilometer. Dat er nu op de helft ook kan worden gestopt (Nijverdal) biedt de mogelijkheid om het avontuur aan te gaan. Op de dag van mijn verjaardag rijden we na de koffie s ‘ochtends ontspannen naar de camping nabij Holten. Die avond wordt de route door Klaas-Jan iets aangepast omdat de track  door het broedgebied van de korhoenders loopt . Van 15 maart tot 15 juli  is dit verboden gebied.IMG-20200524-WA0010 Het plan is om morgenochtend naar het station in Holten te wandelen, de trail te rennen en daarna met de trein terug en weer naar de camping wandelen. Het verandert als we horen dat de te wandelen afstand iets verder is dan we dachten.kj
Wiebren zal ons in de camper naar Holten brengen en doorrijden naar Nijverdal om ons daar weer op te halen. “Ben je zenuwachtig?’ vraagt hij als we die kant oprijden. ‘Een beetje’ antwoord ik. ’Niet dat ik het niet ga halen ( Ik heb immers al een testloopje gedaan), maar stel dat ik de weg kwijt raak’ zeg ik. Op het station moet er eerst een foto worden genomen. Het regent, het waait hard en het is fris. ‘Ik wacht hier wel’ meldt Klaas-Jan als we nog in de beschutting van wat struikgewas staan. Ik maak snel een foto en dan gaan we op weg. IMG-20200524-WA0008Ik moet er aan wennen hoe de route op het scherm van mijn nieuwe horloge (verjaardagkado)  weergegeven wordt. Ik heb nu veel meer info dan anders, wat ik eigenlijk vervelend vind omdat ik niet goed zie wat de koerslijn is (na 5 kilometer ben ik er trouwens al aan gewend).
Klaas-Jan rent een stukje voor mij uit. Hij heeft last van een (langdurige) achillesblessure en wil om de twee kilometer rekken. Het voordeel daarvan is dat we een beetje bij elkaar in de buurt blijven. In tegenstelling tot mij heeft hij niks bij zich. Ik heb een rugzak om met daarin: een A4-tje met de route, wat ik kan raadplegen mocht de gps uitvallen, een leesbril (anders kan ik niks met dat papiertje), 2 gelletjes, (waarvan één voor Klaas-Jan), wc-papier voor twee, tien euro, een telefoon en een halve liter water. Ik voel met letterlijk de knecht die ook  alles meeneemt voor zijn kopman.GarminConnect_20200524-163300
De eerste kilometers gaan door de buitenwijken van Holten. Daarna loop je zigzaggend door de gebieden Holterberg, Sprengenberg en Koningsbelt.
Al vrij snel staan we bij het uitkijkpunt op de Holterberg. Even rondkijken en weer verder.
Als we bij het broedgebied komen is er vertwijfeling. Ook de alternatieve route is gesloten. Op het scherm van het nieuwe horloge zien we dat er even verder ook een pad is en dat we dan na een ruime kilometer de route weer kunnen oppikken.
Het is een prachtige track en regelmatig staan we even stil om van de uitzichten te genieten.
holtenBij Nijverdal aangekomen is het even zoeken hoe we op het station kunnen komen, maar hier biedt Maps op de telefoon uitkomst.
Klaas-Jan vindt het prima zo en heeft geen zin meer om naar de afgesproken parkeerplaats te wandelen, dus bel ik onze chauffeur die binnen 10 minuten ter plaatse is.IMG-20200524-WA0002~2
Op het parkeerterrein van een grote supermarkt doen we droge kleren aan, eten we een broodje en rijden daarna  moe, maar zeer voldaan terug naar de camping.  Een zeer geslaagde dag en een aanrader voor een ieder die graag in de natuur rent of wandelt, deze NS trails.